maanantai 20. kesäkuuta 2011

Saaristolaisleipä



2 leipää

  • 5 dl piimää
  • 3/4 pkt (37g)  hiivaa
  • 130 g siirappia
  • 70 g kaljamaltaita
  • 20 g vehnäleseitä
  • 90 g ruisjauhoja
  • 250 g vehnäjauhoja
  • 0,5 rkl suolaa
  • voiteluun siirappivettä 1:4 
1. Kaada piimä, siirapin ja hiivan kanssa kulhoon.
    Aseta aika 2 min / 37 astetta/ nopeus 2.
2. Lisää muut aineet.
    Aseta aika 3 min / sulje kansi /tähkä.
3. Anna taikinan kohota 1,5 tuntia.
4. Jaa taikina kahteen litran leipävuokaan.
    Paista 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla 2 tuntia.
5. Valele siirappivedellä kun leivät ovat paistuneet puolitoista tuntia.
6. Kumoa ritilälle liinan alle jäähtymään.
7. Laita viileään tekeytymään,
    ne ovat parhaimmillaan 2-3 päivän kuluttua.

Kannattaa tehdä 2 taikinaa peräkkäin,
tuplataikina mahtuu kolmeen litran vetoiseen vuokaan ja
kohoaa ja paistuu samalla kertaa.
Leivät voi paistaa kartonkivuoassa ja viedä
tuliaisena mökille tai joulun alla naapuriin.






Alkuperäinen ohje on Dansukkerin sivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti