torstai 26. huhtikuuta 2012

Saaristolaisleipä




1 leipä 2 l:n vuokaan

  • 750 g piimää
  • 1 pkt hiivaa
  • 195 g siirappia
  • 100 g kaljamaltaita
  • 30 g vehnäleseitä
  • 140 g ruisjauhoja
  • 380 g vehnäjauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • voiteluun siirappivettä 1:4 
1. Lisää piimä, siirappi ja hiiva kulhoon.
    Aseta aika 3 min / 37 astetta/ nopeus 2.
2. Lisää muut aineet.
    Aseta aika 5 s / nopeus 6.
    Aseta aika 3 min / sulje kansi /tähkä.
3. Anna taikinan kohota 1,5 tuntia.
4. Jaa taikina kahteen leipävuokaan.
    Paista 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla 2 tuntia.
5. Valele siirappivedellä kun leivät ovat paistuneet puolitoista tuntia.
6. Kumoa ritilälle liinan alle jäähtymään.
7. Laita viileään tekeytymään,
    ne ovat parhaimmillaan 2-3 päivän kuluttua, mikäli maltat vain odottaa ;-)

Valmista perään toinen taikina, niin saat paistettua samanaikaisesti kaksi leipää.
Tämä ohje on puolitoistakertainen aikaisempaan verrattuna, muuten sama.
Määrä mahtuu hyvin kulhoon.

Leivät voi paistaa myös kartonkivuoassa ja viedä
tuliaisena mökille tai joulun alla naapuriin. Tai ihan muuten vaan pyöräyttää oman perheen iloksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti