torstai 10. tammikuuta 2013

Kaalikeitto Provencen tapaan


8- 10 annosta

  • 120 g sipulia puolikkaina
  • 20 g oliiviöljyä
  • 500 g kaalia paloina
  • 200 g porkkanaa paloina
  • 90 g jauhoista perunaa puolikkaina
  • 1000 g vettä*, kasvislientä tai fondista
  • 20 g valkoviinietikkaa
  • 20 g tomaattipureeta
  • 1 tl sokeria
  • 1 rkl meiramia
  • 1-2 tl rakuunaa
  • 400 g naudan jauhelihaa
  • suolaa
  • pippuria
  • kourallinen tuoretta persiljaa

1. Lisää sipulin puolikkaat kulhoon.
   Aseta aika 5 s / nopeus 5.
2. Lisää öljy.
   Aseta aika 3 min / Varoma / nopeus 1.
3. Lisää kaalin, porkkanan ja perunan palat kulhoon.
   Aseta aika 10- 12 s / nopeus 4 lastaa apuna käyttäen.
4. Lisää neste ja mausteet.
   Aseta aika 15 min / Varoma / suunnan vaihto / nopeus 1.
5. Lisää jauheliha.
   Aseta aika 45 min / 100 astetta / suunnan vaihto / sekoita.
   Aseta lävikkö kannen päälle roiskesuojaksi.
6. Lisää lopuksi persilja. Tarkista maku ja kypsyys.

* Mikäli käytät vettä, lisää 1-2 kasvis- tai lihaliemikuutioita

Voit valmistaa perinteisen kaalikeiton samalla ohjeella vain karsimalla mausteita. 
Suosittelen kuitenkin kokeilemaan perinteistä kauhukeittoa ranskalaisittain, sillä ainakin meidän kriittisiltä lapsilta tämä versio toi pisteet kotiin!


2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeista! Nyt tulostin erilaisia juomia. Haluan kokeilla "terveyspommeja" ja juoda erilaisia kasviksia ym. Miksi monissa ohjeissa on kookosrasvaa? Onko se kiinteä ( munkkirasva), hyväksi?

    VastaaPoista
  2. Olen lukeniut seuraavaa esim superfoodit.com- sivuilta
    Mielenkiintoinen yksityiskohta

    Verestämme 55% on veriplasmaa ja 45% hemoglobiinia. Saa-toit tietääkin jo entuudestaan, että klorofylli eli lehtivihreä on rakenteeltaan käytännössä identtinen hemoglobiinimme kanssa (klorofyllissä keskusatomina on magnesium, kun taas hemoglobiinissa se on rauta). Jos valmistamme juoman josta 55% on nuoren kookoksen vettä ja 45% lehtivihreää (esimerkiksi vehnänorasmehua), saamme käytännössä täydellisen veritransmutaattorin!
    Historiallisesti on huomattu, että eläimet joille syötettiin kookosrasvaa, eivät tulleet koskaan lihaviksi. Toisaalta hydrogenoitua soijaöljyä tai härkiintyneitä rasvoja syöneet eläimet lihoivat nopeasti. Keskipitkäketjuiset rasvahapot tunnetaan bakteereja, sieniä ja viruksia loitolla pitävistä ominaisuuksistaan ja kookosöljy onkin yksi parhaista rasvanlähteistä hiivaongelmista kärsivän ruokavaliossa. Kookosrasva muuttuu nestemäiseksi yli +25 asteen lämpötilassa pysyy oikein säilöttynä laadukkaana jopa useita vuosia. Säilytä kookosrasva huoneenlämmössä: viileässä, kuivassa ja valolta suojatussa paikassa.

    - Kookosöljy parantaa ruuansulatusta ja rasvaliukoisten vitamiinien ja aminohappojen imeytymistä
    - Kookosöljy tukee immunijärjestelmän toimintaa ja taistelee viruksia, bakteereita ja sieniä vastaan
    - Kookosöljy edistää kalsiumin ja magnesiumin imeytymistä
    - Kookosöljy toimii voimakkaana antioksidanttina (pregnenoloni)
    - Kookosöljy auttaa kehoamme käyttämään tehokkaammin hyväkseen välttämättömiä rasvahappoja (omega-3, omega-6, omega-9) sekä fosfolipidejä (mm. koliinia ja lesitiiniä). Kookosöljyä onkin suositeltavaa nauttia samaan aikaan runsaasti omega-3 -rasvahappoja sisältävien ruoka-aineiden kanssa: kala, kalaöljyt ja kasviperäisistä lähteistä esim. hampun-, pellavan-, chiasiemenet, fytoplanktoni. Kookosöljy nautittuna yhdessä omega-3 -rasvahapojen kanssa voi jopa kaksinkertaistaa vaikutuksen.
    - Kookosöljy parantaa verensokerin imeytymistä ja saattaa vähentää hypoglykemian oireita.
    Antivirusksiset-, antibakteeriset- ja sieniä tuhoavat saturoidut rasvahapot taistelevat luonnollisesti viruksia, bakteereita ja sieniä vastaan.
    - Kookosöljyn keskipitkäketjuiset rasvahapot tukevat immuunijärjestelmän toimintaa, kilpirauhasta, hermostoa, ihoa ja tarjoavat nopeaa energiaa.
    - Kookosöljy tukee hormonitoimintaa ja sen säätelyä. Kookos on esiaste ikääntymistä ehkäisevillä hormonin kaltaisille yhdisteille, pregnenolonelle.
    - Kookosöljy kiihdyttää kilpirauhasen toimintaa, mikä on hyväksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville.
    - Kookosöljy sisältää painoonsa nähden vähemmän kaloreita kuin mikään muu rasva, eikä kookosöljyä varastoidu kehoomme samalla tavalla kuin muut rasvat. Kookosöljy kiihdyttää rasvaaineenvaihduntaamme, jonka vuoksi se soveltuu mainiosti painonpudotukseen.
    - Kookosöljy ei sisällä kolesterolia ja se itseasiassa tukee sydämen- ja verisuonten terveyttä. Toisaalta kookosöljy tukee terveellisen kolesterolin (HDL) muodostumista maksassa. (1).
    - Kookosöljy hapettuu vasta 92 asteessa.

    VastaaPoista