torstai 4. heinäkuuta 2013

Maailman parhaat sämpylät



pellillinen
  • 400 g vehnä- tai sämpyläjauhoja
  • 80 g kaurahiutaleita
  • 20 g pellavansiemeniä
  • 1/2 palaa hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 300 g kylmää vettä
  • 40 g öljyä

1. Lisää kaikki aineet kulhoon.
    Aseta aika 3 min / sulje kansi / tähkä. 
    Taikina saa jäädä löysäksi.
2. Siirrä taikina toiseen kulhoon ja
    anna kohota jääkaapissa seuraavaan päivään.
3. Alusta kohonnut taikina ja pyöritä sämpylöiksi.
4. Anna sämpylöiden nousta pellillä puolisen tuntia ennen paistamista.
5. Paista uunissa 225 asteessa 15- 20 min.

Tiesitkö, että
Italiassa leipä- ja sämpylätaikinat tehdään edellisenä päivänä kylmiin aineisiin? Yön aikana jauhot ehtivät imeä itseensä kosteuden ja sämpylöistä tulee erityisen mehukkaita.



2 kommenttia:

  1. Oli mielessä, että pyydän oikein yksinkertaista perusohjetta sämpylöille - ja kas, olit lukenut ajatuksiani, se olikin ilmestynyt tänne. Hyvä ohje, tuoreet leivokset katoavat silmissä. Tein kyllä lämpimään nesteeseen, toimii siis niinkin.

    VastaaPoista
  2. Onnistuu perinteisesti lämpimään nesteeseen. Joskus voi vaan olla helpotus, kun voi tehdä taikinan jo paistovalmiiksi. Kuten eräälle äidille, joka oli paistanut sata sämpylää aamutuimaan :-)

    VastaaPoista